176 000 barn har skuldsatta föräldrar

Publicerad: 30 juli, 2018

Närmare 200 000 barn lever i hushåll där åtminstone en förälder är skuldsatt hos Kronofogden. Myndigheten anser att det är viktigt att prata om ekonomin med sina barn. Det kan få barnen att inse att det inte är deras fel att ekonomin ser ut som den gör.

Många barn ser fram emot sommaren då det väntas utlandsresor och roliga aktiviteter. Alla barn har dock inte den möjligheten då de lever i hushåll med ekonomiska svårigheter.

Barn som lever i ekonomiskt utsatta familjer är inte ovanligt. Enligt siffror som Kronofogden tagit fram lever idag cirka 176 000 barn i familjer där åtminstone en förälder är skuldsatt hos Kronofogden.

För många barn är det inte ovanligt att känna skuld för att den ekonomiska situationen ser ut som den gör. Anna-Karin Lindahl, på Kronofogden, anser därför att föräldrar bör prata om ekonomin med sina barn.

– Lika viktigt som att uppfostra barnen om andra saker, lika viktigt är det att prata om pengar och varför det ser ut på ett visst sätt i familjen, säger Anna-Karin Lindahl.

Grums är den kommun med flest barn i skuldsatta hushåll

Skillnaderna mellan landets kommuner är stora. I den värmländska kommunen Grums lever 19 procent av alla barn i ekonomisk utsatthet. Det är mest i hela Sverige.

Lägst andel hittar vi i Lomma där 2 procent av alla barn lever i familjer med skulder hos Kronofogden.

Kronofogdens samarbete med Bris ska hjälpa barn

I över ett år har Kronofogden samarbetat med Barnens rätt i samhället, Bris. Tillsammans har man tagit fram ett antal filmer som ska informera barn om att de inte ska känna skuld för att den ekonomiska situationen är som den är.

– Bris kan inte hjälpa till med pengar, men vi kan ge barnen stöd i hur de kan hantera känsliga situationer. Till exempel när de inte kan följa med på utflykter eller andra aktiviteter för att familjen inte har råd, säger Catarina Nylund, från Bris.

Bris kan bland annat föreslå kostnadsfria aktiviteter för att barnen ska få uppleva roliga stunder att minnas.