Privatlån till kontantinsats

Att ta ett privatlån för att finansiera en kontantinsats gör du exempelvis om du tar ett privatlån till handpenningen för den bostad du planerar att köpa. Det kan  vara nödvändigt om du har ett snabbt behov av att köpa en bostad men inte tar tid att spara till en kontantinsats alternativt om du helt enkelt inte kunnat spara ihop pengar till kontantinsatsen. Kontantinsatsen är generellt 15 procent av priset på lägenheten eller huset du planerar att köpa.

Exempel: Om du du ska köpa en bostad för 1 Mkr och tar ett bottenlån på 85% kommer handpenningen att minst uppgå till 0,15·100 000 = 100 000 kr. Detta betyder alltså att du måste ta ett privatlån på 100 000 kr om du ska låna pengar till kontantinsatsen.

Skillnad på bottenlån och privatlån

Såvida du inte har en förmögenhet så du kan betala hela bostadsköpet kontant kommer du behöva låna pengar för att finansiera ditt bostadsköp. Idag tar de flesta något slags lån när de ska köpa bostad men det är viktigt att förstå skillnaden på ett bottenlån och ett privatlån.

Så fungerar ett bottenlån och kontantinsats vid bostadsköp:

  • Bostaden används som säkerhet för bottenlånet. Det innebär att om du av någon inte anledning inte kan betala räntan på lånet kan banken beslagta din bostad och sälja den för att få tillbaka sina pengar.
  • Banken kan endast bevilja ett bottenlån för 85% av värdet på bostaden. Detta beror på att banken vill reservera sig för att bostaden kan sjunka i värde. Då det inte är säkert att du kan sälja bostaden för lika mycket som du köpt den för går det inte att ta ett bottenlån på mer än 85%.
  • Övriga 15% måste du finansiera kontant och kallas därför kontantinsats.

Eftersom bottenlånet har bostaden som säkerhet är bolåneräntorna lägre än räntan på andra lån, så som privatlån.

Finansiera kontantinsatsen med ett privatlån

Om du inte hunnit eller kunnat spara pengar till kontantinsatsen kan du ansöka om ett privatlån för att finansiera kontantinsatsen. Det är alltså det lån du tar för att finansiera de övriga 15% som bottenlånet inte täcker. Ett privatlån är ett lån utan säkerhet och därför är räntan högre än bottenlånet. Undvik att låna till kontantinsatsen hos samma bank som du tar bottenlån hos bara för att det känns smidigt. Räntan och de övriga avgifterna kan skilja sig mycket beroende på vilken långivare du väljer och därför dör du alltid jämföra privatlån innan du ansöker om ett.

Jämför privatlån till kontantinsatsen

Amortera ditt bolån och sänk dina räntekostnader

Amortering är ingen kostnad utan det är en avbetalning som du gör på ditt bottenlån. Räntan på bottenlånet baseras på hur stort lån du har så ju mer du amorterar desto mindre kommer dina räntekostnader att bli i längden. Ju mer du lånar desto större blir kostnaderna så tänk på att räkna ordentligt på kostnaderna innan du ansöker om bottenlån och privatlån till kontantinsats, för att försäkra dig om att du har råd att betala både bolånet och privatlånet.