Privatlån utan säkerhet

Att ta ett privatlån utan att ha någon form av säkerhet innebär oftast en högre ränta än om du skulle låna pengar med säkerhet. Detta beror på att det är en större risk för långivarna att ge ut ett privatlån utan någon säkerhet.

Att det är en högre risk på privatlån utan säkerhet gäller även för dig som låntagare då dina skulder kommer öka avsevärt om du inte kan betala tillbaka pengarna.

Att inte kunna betala ditt privatlån leder till förseningsavgifter och dröjsmålsränta kan göra att ärendet hamnar hos Kronofogden. Att ha en skuld hos Kronofogden är kan påverka dina ekonomiska möjligheter negativt under en lång tid framöver.

Om du vill låna pengar utan säkerhet bör du se till att du har betalningsförmåga för att inom den angivna lånetiden kunna betala tillbaka ditt privatlån. Du bör även vara medveten om att ett privatlån ofta får högre ränta om långivaren inte har någon säkerhet för lånet.

Hitta långivaren med den lägsta räntan

Läs alltid villkoren innan du ansöker

När du hittat ett privatlån som passar dig bör du alltid läsa igenom villkoren innan du fullföljer din ansökan. Eftersom ett privatlån utan säkerhet kan få stora konsekvenser om du inte har möjlighet att betala tillbaka privatlånet bör du vara säker på villkoren så du har koll på när och hur mycket du ska betala tillbaka.

Om du har möljighet att ta ett privatlån med säkerhet bör du alltid prioritera det. Genom privatlån med säkerhet får du bättre ränta eftersom det innebär en mindre risk för långivaren. Dessutom finns det möjlighet att ta privatlån på flera andra sätt som kan vara intressanta för dig, exempelvis privatlån utan inkomst.